Ar moki slovėniškai pasakyti „laba diena“?

Ne?! Pats laikas išmokti, nes šiomis dienomis Filologijos fakultete lankosi garbingi svečiai (tikrų tikriausios įžymybės!) iš pačios Slovėnijos:)
“O Slovėnija ir Slovakija – ne tas pats?” Na, nea, mielas drauge… Jei jau taip pamąstei (tphu tphu tphu), būtinai turi apsišviesti ir kitus „apšvytinti“, kad šitaip neišsiduotumei nežinantis Europos žemėlapio :) Apsišviesti gali dviem būdais:
pasinaudoti galingąja visažine internetine Laisvąja Enciklopedija (http://lt.wikipedia.org/wiki/Slov%C4%97nija );
...arba apsilankyti tarptautiniame projekte „Slovėnija Baltijos regione“, lapkričio 19-20 dienomis Filologijos fakultete (!).

Riešutas siūlo pasinaudoti antruoju būdu ir savo smalsiomis ausytėmis išgirsti, kaip ne tik pasisveikinti slovėniškai, bet ir padėkoti :) Juk niekada nežinia, kur gali papūsti švelnus brizas ir nupūsti žingeidų lietuvį..
Riešutas apšvies Tamstą, jei nebeturėjai jėgų, iškankintas ilgų paskaitų ir patogios galvos padėties ieškojimo ant stalo, užsukti 17.30h į V.Krėvės auditoriją. O joje...! Besišypsantys dėstytojai, žurnalistai, Lietuvių filologijos ir kroatų trečiakursės, IV kurso Slovėnų filologijos studentai, Lietuvių filologijos ir slovėnų pirmakursiai studentėliai ir visokie kokie „slovėnomanai“! O kur dar visokie lankstinukai apie Slovėniją. Ir net lietuviškai! Apie gausiai nukrautus slovėniškų valgių ir vynų stalus nekalbėsime, nes vis dėlto studento pilvas neakmeninis – taip pat turi jausmus.
Tačiau ne valgyti ar gerti susirinkome, o maloniai pasibūti ir susipažinti su JOMIS – su tomis garsiai pasakotomis, bet dar niekada nematytomis įžymybėmis. Ir štai, po trumpos dėstytojos J.Konickojos pasisveikinimo kalbos, į auditoriją įžengė JIE: prozininkai Vladas Žabotas, Dušanas Šarotaras, poetas ir slovėnų literatūros klasikas Tomažas Šalamunas, eseistai ir publicistai Mitja Čanderis, Ženja Leiler; jaunas režisierius ir rašytojas Goranas Vojnovičius, bei Venecijos „Auksinio liūto“ apdovanojimo savininkas, režisierius Janas Cvitkovičius.
O taip..!
Puikieji ketvirtakursiai pademonstruoja savo vertėjavimo įgūdžius ir štai prasideda filmų seansas... Trumpametražiai filmukai „Fužine zakon“ ir „Vem“ prikausto visų dėmesį. Kitas filmas - pilnametražis „Odgrobadogroba“ („Nuokapoikikapo“) . Filmas užgniaužia daugelio kvapą – po jo tyla. Tikrai auksinio liūtuko vertas darbas.
Vakaras baigėsi... O tavęs tenai nebuvo...:( Tačiau rytoj, lapkričio 20d. 18 val., esi laaaabai laukiamas Rašytojų klube (Sirvydo g.6, Vilnius)! Sako, ten bus slovėnų literatūros skaitymas, kurią išvers...
Tad nepraleisk progos - apsilankyk! Ir ištark – DOBER DAN!:)




2 komentarai:

mykolas rašė...

Na, ka as galiu pasakyti... Pirmasis vakaras tikrai smagus buvo, nes matem daugiau veiksmo. Geri filmai, nors ir gana ziaurus, bet teisingi. Skanus maistas. Rimtai, net ir duona su moliugu seklu aliejum gana skani, nors, aisku, skaniausios tai lietuviskos "bundeles" su grybais ir kopustais... Mmmmm... Vynas mano manymu toks paprastutis, baltas, sausas. O sloveniskas sokoladas tikrai skanus, gal del to, kad jis sloveniskas??!(ji gavo tik tie, kurie paskutiniai liko :D:D). Beje, Riesute, nenuvertink pirmakursiu! Negi tik net'e ar literaturos vakaruose galima info rast apie Slovenija??? Juk mes, pirmakursiai, ketvirtakursiai, ir, galu gale, slovenu destytojos, galim supazindint su gimtaja Slovenija - turim lankstuku, muzikos, filmu ir pan! Tai tokie ispudziai is pirmos dalies! Ketvirtadienio vakaras buvo itin intelektualus - literaturos vakaras! Literaturos zmones jautesi kaip zuvys vandeny, na, o kai kurie varnas gaude jau po 2-ojo interviu... P.S. Treciakurses kroates mokosi grynaja kroatu kalba, neturi lietuviu ;) Aciu uz smagu straipsni, as jau mastau kai ka irgi parasyti, galu gale :P

Anonimiškas rašė...

Mykolai, juk straipsnyje rase, kad geriau nemineti valgiu, nes studentiskas skrandis gali neatlaikyti :) Na, skanu buvo. Ypac tas pyragas toks keistas "potica", labai keistas skonis :D
p.p.s. treciakurses tikrai studijuoja lietuviu filologija ir kroatu kalba ;)nera grynos pas mumy universitete :P