Ar žinai, filologe, kas TU?

Gaila, kad pasitaiko tokių studentų, kurie mano, jog filologija yra lengviausia specialybė. Tad stoja į ją. Ir įstoja. Tokių reikia saugotis, mat tokios personos retai pasižymi mąstymo individualumu ar kalbiniais sugebėjimais. Tepasižymi stereotipiniu mąstymu.

Kokios perspektyvos, tapus filologu (geru)?

Filologai dirba kalbos, literatūros ir tautosakos srityse: tiria jų kilmę, struktūrą ir raidą, dėsto kalbos ir literatūros dalykus mokymo įstaigose, redaguoja spausdinimui parengtus tekstus ir pan.
Filologijos specialistai pagal pasirinktą kalbą yra skirstomi į lietuvių, rusų, lenkų, anglų, vokiečių ir kitų kalbų filologus.
Mokslinį darbą dirbantys filologai gilinasi į pasirinktą kalbą arba literatūrą, rašo mokslinius veikalus, straipsnius, disertacijas. Vienas kitas tampa bibliotekininku, archyvaru, muziejininku. Nemažai filologų specializuojasi kalbotyros srityje. Nagrinėdami pasirinktos kalbos raidą, jie tiria žodžių, gramatinių ir kalbinių formų kilmę bei evoliuciją, rengia kalbos gramatikos sistemas ir žodynus, tyrinėja šiomis kalbomis sukurtą literatūrą, jos istorinę raidą ir šių laikų literatūros ypatybes.
Pagrindinė filologų veiklos funkcija yra kalbos ir literatūros mokymas. Daugiausia filologijos specialistų dirba kalbų mokytojais ir dėstytojais vidurinėse, aukštesniosiose ir aukštosiose mokyklose.
Dar viena jų veiklos sritis – leidyba: čia dirba redaktoriai, korektoriai, stilistai. Tai knygų leidyklų, laikraščių ir žurnalų, radijo ir televizijos redakcijų darbuotojai.
Labai svarbu gebėjimas bendrauti, puikūs kalbiniai gebėjimai, žodžio jutimas (įgimta savybė), pedagoginiai gebėjimai, gebėjimas dirbti kompiuteriu.



Tad ar žinai, kas Tu?

Komentarų nėra: