Kino maratonas jau ant nosies! Nepražiopsok!

Esi beprotiškai pasiutęs kinomanas, tačiau vis dar nesi matęs Jan Cvitkovič ar Michael Haneke filmų?
Atsakymas vienareikšmiškas - labai labai blogai... Labai.
Bet neverta nusiminti, nes pavasariškai žalios ir šiltos "Filologų naktys '09" jau čia, tad turėsi nerealiai puikų šansą pagerinti savo kinomano statusą!

Riešuto misija - trumpai-drūtai apšviesti, kokius Europos kino šedevrus galėsi išvysti balandžio 28 dieną (antradienį) - Kino maratono dieną.

Prancūzų kinas yra unikalus ne tik savo menine verte, bet ir akibrokštais.
Tavo dėmesiui:
Michael Heneke filmas - "Pianistė" ("La Pianiste"). Jis sukurtas pagal garsios austrų rašytojos, Nobelio literatūros premijos laureatės, Elfriede Jelinek romaną "Pianistė". Tai istorija apie trisdešimt devynerių metų Vienos konservatorijos fortepijono dėstytoją, kuri vis dar gyvena su savo viską kontroliuojančia motina. Vieniša atsiskyrėlė po santūrios dėstytojos išore slepia užgniaužtus seksualinius polinkius, kuriuos bando patenkinti slapta po darbo kelias valandas praleisdama pornografinių filmų salone. Viskas pasikeičia, kai Eriką netikėtai įsimyli studentas Valteris. Moteris trokšta jaunuolį įtraukti į savo mazochistines fantazijas.



Kitas prancūzų filmas , kuriame bus galima sutikti net žmogėdrų - "Kriminaliniai meilužiai" ("Les amants criminels"). Fantastikos elementais perpinta šiuolaikinio jauno žmogaus lūpomis papasakota baisi pasaka, kurioje yra visi pagrindiniai masinės kultūros elementai: seksas, smurtas, „love story“ ir net žmogžudystė. Provincijos miestelyje gyvenantys paaugliai Liukas ir Alisa – įsimylėjėlių pora, kurių meilė užrakinta desperatiško sekso kalėjime. Vienintelė jausmų išraiška – fizinė meilė ir smurtas. Alisa, kurios galvoje nebetelpa keistos fantazijos, įkalba savo draugą nužudyti kitą moksleivį – Saidą, kuris taip pat rodo dėmesį merginai...
Prancūziškai netikėtais gyvenimo vingiais galėsi pasimėgauti V.Krėvės auditorijoje.

Paradoksas - tai Šiaurės šalių kiną vienijanti ypatybė.
"Noi - albinosas" ("Nói albínói", rež. Dagur Kári) . Šis filmas apie vunderkindą Noi, netelpantį islandų kaimo visuomenės rėmuose. Septyniolikmetis vaikinas svajoja apie pabėgimą iš nuošalaus fjordo su mergina iš degalinės. Noi gyvenimas lėtai slenka atokiame Islandijos kaimelyje. Žiemą fjordas yra visiškai atskirtas nuo išorinio pasaulio, apsuptas bauginčių kalnų po storu sniego sluoksniu. Noi svajoja apie pabėgimą iš šio balto kalėjimo drauge su Iris, miestiete mergina, dirbančia vietinėje degalinėje. Tačiau Noi nevykusios pastangos pabėgti niekur jo nenuveda ir tiesiog išsprūsta iš rankų.





"101 Reikjavikas"
("101 Reykjavík", rež. Baltasar Kormákur, 2001m.). Filmas, gausiai apdovanotas dėmesiu ir prizais įvairiuose festivaliuose. Hlynuras – dvidešimt aštuonerių metų bedarbis. Jis vis dar gyvena su mama, sėkmingai neturi darbo, leidžia dienas prie interneto ir televizoriaus bei bare nužiūrinėdamas merginas. Tačiau toks jaukus jo gyvenimas patiria smūgį, kai paaiškėja, kad jo mama lesbietė, o jos mergina iš Ispanijos atikrausto pas juos gyventi. „101 Reikjavikas“ – tai juodoji komedija apie labai keistą meilės trikampį, juokinga pasaka apie seksualinę orientaciją ir nieko neveikimo kultūrą madingoje Islandijos sostinėje Reikjavike.
Visi paradoksai - Spaustuvės 2 auditorija.


Unikalusis ir maištaujantis slavų kinas - K.Būgos auditorijoje.
"Nuograbopriegrabo" ("Odgrobadogroba") - žymiausio ir genialiausio slovėnų režisieriaus Jan Cvitkovič kūrinys, kurio kūrėjas įvertintas net Venecijos „Auksinio liūto“ apdovanojimu (beje, šis režisierius buvo Lietuvoje ir VU!). Tai istorija apie Pero, kuris yra profesionalus laidotuvių kalbų sakytojas mažame Slovėnijos miestelyje. Jo unikali sakytojo dovana - suteikti kiekvienoms laidotuvėms to trūkstamo ypatingumo. Pero tiesiog negali nenukrypti į sąmojingus asmeninius prisipažinimus, kurie verčia ašaroti besisielojančią minią dėl klaidingų priežasčių...




"Tėtis komandiruotėje"
("Otac Na Službenom Putu", rež. Emir Kusturica, 1985m.). Tai filmas apie Maliką. Jo tėvas Meša (Miki Manojlović) buvo įtariamas bendradarbiavimo su Kominformu ir išsiųstas į koncentracijos stovyklą po neatsargios replikos apie politinio laikraščio iliustraciją. Malikas tiki, kad jo tėvas yra komandiruotėje. Po kurio laiko Mešos žmona su vaikais jį susiranda. Malikas susipažįsta su rusų daktaro dukra Maša, kurią įsimyli, bet paskutinį kartą ją pamato greitosios automobilyje.






Nuostabūs filmai - nuostabiam žiūrovui :)

Taigi nepamiršk apsibraukti antradienio vakaro savo studento dienoraščio kalendoriuje - jis jau užimtas!

P.S. Pasiklysti neteks - rodyklės bus į kiekvieną filmo auditoriją!

Informacija iš www.obuolys.lt, www.skalvija.lt ir kiti platieji interneto vandenai bei smegenai

Komentarų nėra: