Išbandymų metas. Vėl.


Birželio 3 diena. Nieko gero. Sesija.
Ne pirma sesija, tačiau, nepaisant to, tikriausiai jaudiniesi, jog ne viską pakartosi ar išmoksi (taip, taip, juk visi puikiai žinome, kad yra tokių "stropuolių", kurie neina į paskaitas ir pusę metų veltėdžiauja:).


Bet...
Tu tikrai mokeisi ir jautiesi gerai pasiruošęs. Įžengi į egzaminui skirtą laikyti auditoriją ir bang! Tave apima panika, gavus egzamino užduotis. Žiūri į klausimus, o galva tuščia tuščia. Kaip molinė puodynė... Stop! Stop! Stop! Relax!
Tau tereikia nusiraminti ir giliai įkvėpti.

Štai elementarūs patarimai, kuriuos tūlas studentas laikui bėgant ima ir kažkaip pamiršta.
Maži žingsneliai, kuriuos darydamas tikrai išvengsi galvos tuštumos sindromo egzamino metu.



  1. Įsitikink, kad tikrai esi pasiruošęs egzaminui. Kiekvieną dieną pabandyk nors šiek tiek pasimokyti, geriausia, jog tai darytum tuo pačiu dienos (nakties) metu. Bandyk išvengti paskutinės minutės mokymosi. Jei kada manei, jog esi tinkamai pasiruošęs egzaminui ir Tau, švelniai tariant, nepasisekė, derėtų apmąstyti, gal vis dėlto blogai pasirinkai mokymosi metodą. Internete gali rasti be galo daug visokių patarimų, kaip mokytis efektyviai. Taip patobulinsi savo mokymosi įgūdžius ir atrasi labiausiai tinkantį.
  2. Išsimiegok. Nors šešias valandas prieš egzaminą. Juk puikiai žinai, kad, kuo labiau jausiesi pailsėjęs, tuo didesnė tikimybė atsiminti.
  3. Stabdyk mokymąsi likus valandai iki egzamino! Jei vis dar mokysies, tai tikrai nepadės. Tiesiog jausi kylantį adreliną, imsi nuolatos žvilgčioti į laikrodį ir pradėsi panikuoti, jog ne viską pakartojai. Išnaudok likusią savo valandą atsipalaidavimui ir "neišsibarstymui", t. y., susikaupimui.
  4. Geriausia, kad iš vakaro susidėtum Tau reikalingus daiktus egzaminui. Tuomet nereiks ryte lakstyti galvą pametus ir rėkti ant kambariokų "Kur, po paraliukais, mano pieštukas?!". Taip pat iš anksto susižinok, kada ir kur reikia būti. Ankstesnis atėjimas į egzamino vietą, privers labiau pasitikėti savimi ir sumažinti įtampą, tvyrančią auditorijoje.
  5. Nekalbėk su grupiokais apie egzaminą prieš pat jį. Kalbėjimas, kas, kaip gali būti egzamine, gali priversti nervintis visą grupę. Jei Tavo grupiokai, ims kalbėti, kaip jie nervinasi ir bijo egzamino, neprisijunk prie jų aimanavimo. Tai tiesiog sumažins tikėjimą savimi ir imsi "barstytis". Geriau nuo tokių aimanuotojų pasitrauk kuo toliau, kad jų negirdėtum ir nesiblaškytum.
  6. Ir štai! Klausimai jau prieš akis. Įkvėpk ir viską trumpai peržvelk. Geriausia, kad lėtai ir giliai įkvėptum per nosį ir lėtai iškvėptum per burną. Tai gali padaryti dar kartą, jei jautiesi vis dar supanikavęs. Peržvelgdamas egzamino užduotis, pamatysi, kiek laiko užtruksi atsakyti į klausimus, kuriuo klausimu pradėti ir į kuriuos klausimus tikrai gali atsakyti.

Atsipalaiduok! Nepamiršk šių mažų patarimų ir viskas turėtų pasisekti!

Riešutas tiki Tavimi :)

Komentarų nėra: